
Wat moet je weten als je een tatoeage wilt ?
Wat moet je weten als je een tatoeage wilt?
Een tatoeage is veel meer dan alleen een mooi plaatje op je huid. Het is een persoonlijke keuze, een vorm van zelfexpressie én een permanente verandering aan je lichaam. Of je nu voor het eerst overweegt een tattoo te nemen of al meerdere hebt, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Want hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt?
In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten voordat je onder de naald gaat. Van het kiezen van de juiste tattoo shop en artiest, tot het ontwerp, de pijn, hygiëne en nazorg. We geven je praktische tips en beantwoorden de meestgestelde vragen, zodat jij met een gerust hart je eerste – of volgende – tattoo laat zetten.
Ben je benieuwd of een tatoeage iets voor jou is? Lees dan snel verder en ontdek waar je op moet letten om straks trots naar jouw nieuwe inkt te kunnen kijken.
1. Volg het advies van je artiest
Elke tattoo en huid is uniek, dus het advies van jouw artiest is specifiek afgestemd op jouw situatie. Zij weten precies welke producten en routine het beste passen bij de stijl en techniek die gebruikt is. Negeer dus geen persoonlijke tips die je na de sessie meekrijgt. Soms krijg je zelfs schriftelijke instructies of een verzorgingspakketje mee. Stel gerust vragen als je iets niet begrijpt – goed informeren voorkomt fouten. Vertrouw op hun ervaring, want zij hebben al talloze tattoos verzorgd. Online informatie is algemeen, maar jouw artiest geeft maatwerkadvies. Vermijd het volgen van vage internettrends of fabels. Heb je twijfels of problemen? Neem contact op met je artiest voor verdere begeleiding. Zij zijn er ook ná de sessie voor je.
2. Verwijder het folie na 2 – 5 uur
Na het zetten van je tattoo wordt het gebied meestal afgedekt met folie of een ander beschermend materiaal. Deze eerste bescherming voorkomt bacteriën en vuil in de wond. Het is belangrijk dat je dit folie binnen 2 tot 5 uur verwijdert, afhankelijk van het advies van je artiest. Laat het niet te lang zitten, want dat kan de huid verstikken. Verwijder het voorzichtig en gooi het direct weg. Spoel de tattoo daarna voorzichtig af met lauwwarm water. Gebruik geen agressieve of geparfumeerde reinigers. Dep de huid zachtjes droog met een schone handdoek of tissue. Daarna kun je beginnen met de verdere verzorging. Zorg altijd voor schone handen voordat je de tattoo aanraakt.
3. Was je nieuwe tattoo met een zeepvrije wasgel
Het reinigen van je tattoo is essentieel om infecties te voorkomen. Gebruik hiervoor een milde, zeepvrije wasgel zonder parfum of alcohol. Vermijd schuimende of uitdrogende producten. Was je handen eerst grondig voor je je tattoo aanraakt. Spoel de tattoo onder lauwwarm water en masseer zachtjes met je vingertoppen. Gebruik nooit een washandje of spons, dat kan te ruw zijn. Reinig je tattoo minimaal twee keer per dag, vooral in de eerste week. Dep het droog met een schone, zachte doek – nooit wrijven. Een schone tattoo geneest sneller en mooier. Zorg dat je geen resten van verzorgingsproducten achterlaat.
4. Gebruik tattoo nazorg zalf
Na het reinigen moet je je tattoo insmeren met een speciale nazorgzalf. Kies een product dat is goedgekeurd voor verse tattoos – vaak op basis van panthenol of natuurlijke oliën. Breng een dunne laag aan; je tattoo moet kunnen ademen. Smeer niet te dik, want dat kan poriën verstoppen. Gebruik altijd schone handen of een steriele spatel. Herhaal dit meerdere keren per dag, afhankelijk van hoe droog je huid aanvoelt. De zalf helpt de huid te herstellen en beschermt tegen uitdroging en infecties. Sommige merken zijn speciaal ontwikkeld voor tattoo healing – informeer bij je artiest. Vermijd vaseline of vette crèmes die geen vocht doorlaten. Een goed verzorgde tattoo blijft mooier op lange termijn.
5. Laat je tattoo niet uitdrogen
Een droge tattoo geneest langzamer en kan gaan barsten of schilferen. Je huid heeft hydratatie nodig om goed te kunnen herstellen. Zorg er dus voor dat je de huid meerdere keren per dag insmeert met een geschikte nazorgzalf. Voel je dat de huid trekkerig aanvoelt? Dan is het tijd om opnieuw te smeren. Droogte kan ook leiden tot jeuk, en dat wil je vermijden. Gebruik nooit gewone bodylotion of parfumerieproducten – deze kunnen irriteren. Houd ook rekening met droge lucht door airco of verwarming, dit versnelt uitdroging. Een gezonde, gehydrateerde huid houdt de inkt beter vast. Let goed op hoe je tattoo eruitziet en aanvoelt. Te droog? Meteen verzorgen!
6. Laat je tattoo ademen
Frisse lucht helpt het genezingsproces van je tattoo. Bedek je tattoo dus niet onnodig met pleisters of strak verband. Vermijd kledingstukken die strak over de tattoo zitten. Kies in plaats daarvan voor loszittende, ademende kleding van katoen. Vooral ‘s nachts is het belangrijk dat de huid kan ademen. Door je tattoo niet te verstikken, voorkom je warmte-opbouw en overmatig zweten. Een afgesloten omgeving is ideaal voor bacteriĂ«n – precies wat je wilt vermijden. Laat je tattoo dus zo veel mogelijk “bloot” aan de lucht. Bescherm het wel tegen stof, vuil en zonlicht. Vind de juiste balans tussen bescherming en ventilatie. Zo herstel je sneller en beter.
7. Vermijd direct zonlicht en de zonnebank
UV-straling is schadelijk voor je pas gezette tattoo. Zonlicht kan de kleur aantasten en de huid extra irriteren. Je moet je tattoo de eerste weken volledig uit de zon houden. Ga dus niet zonnebaden of onder de zonnebank. Ook met kleding eroverheen is het oppassen – sommige stoffen laten UV-stralen door. Als je naar buiten moet, kies dan voor bedekkende kleding. Pas na volledige genezing mag je een zonnebrandcrème gebruiken. Kies dan voor een hoge SPF, speciaal voor gevoelige huid. Vermijd ook warmtebronnen zoals elektrische dekens of verwarmde stoelen. Een verbrande tattoo kan blijvende schade veroorzaken. Bescherming tegen zon = bescherming van je investering.
8. Krab niet aan je nieuwe tattoo!
Tijdens het genezingsproces gaat je tattoo waarschijnlijk jeuken. Dat is normaal – maar weersta de drang om te krabben! Krabben beschadigt niet alleen de huid, maar kan ook de inkt verstoren. Hierdoor kunnen vlekken of littekens ontstaan. Je brengt ook bacteriën van je nagels naar de wond. Klop eventueel licht met je hand op het jeukende gebied in plaats van te krabben. Smeer indien nodig extra zalf om de huid te kalmeren. Korstjes horen erbij, maar laat ze vanzelf loskomen. Trek ze er nooit af, hoe verleidelijk het ook is. Je tattoo is een wond die moet genezen – behandel die met zorg. Hoe rustiger je huid blijft, hoe mooier het resultaat.
9. Draag schone, losse kleding
De kleding die je draagt beïnvloedt het genezingsproces. Kies altijd voor schone, ademende stoffen zoals katoen. Vermijd synthetische stoffen die wrijving of zweten veroorzaken. Loszittende kleding voorkomt dat stof tegen je tattoo wrijft of eraan blijft kleven. Dit helpt om irritatie en ontstekingen te voorkomen. Was je kleding met een geurvrije wasmiddel om irritatie te vermijden. Draag vooral geen strakke broeken, bh’s of sokken over de tattoo. Denk ook aan je nachtkleding en beddengoed – houd alles fris en schoon. Elke vorm van druk of wrijving kan het resultaat beïnvloeden. Je tattoo heeft rust nodig – geef het die ruimte.
10. Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna
Water kan bacteriën bevatten die je verse tattoo kunnen infecteren. Zwembaden, zee en meren zijn dus verboden terrein tijdens de genezing. Ook baden of douchen met lange, hete sessies zijn af te raden. Water verweekt de huid, waardoor je tattoo kan beschadigen. Houd het bij korte, lauwe douches. Sauna’s en stoombaden verhogen de kans op zweten en zwelling – ook dit vertraagt genezing. Pas na minstens twee weken kun je weer voorzichtig met water omgaan, afhankelijk van hoe je tattoo eruitziet. Laat je tattoo eerst volledig sluiten. Vraag bij twijfel je artiest wanneer je weer veilig kunt zwemmen. Voorzichtigheid nu bespaart correctiewerk later.
11. Ga naar de dokter als je je zorgen maakt om het genezingsproces
Een lichte roodheid of zwelling is normaal in de eerste dagen. Maar als je merkt dat het erger wordt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Tekenen van infectie zijn: veel pus, toenemende pijn, rode strepen, koorts of extreme jeuk. Vertrouw op je gevoel – als iets niet goed voelt, zoek medische hulp. Wacht niet te lang bij klachten, dit voorkomt erger. Je tattoo is een open wond en verdient dezelfde zorg als elke andere. Je gezondheid staat altijd voorop. Informeer ook je artiest over eventuele problemen, zij kunnen vaak helpen inschatten of een bezoek aan de arts nodig is. Liever een keer te veel gecontroleerd dan te laat. Veiligheid boven alles!
Wil je nog meer weten over tattooage lees dan de volgende Blogs hieronder
- https://www.tattoofinders.nl/11-tips-voor-tattoo-nazorg/
- https://www.tattoofinders.nl/tattoo-stijlen-overzicht/
Â